fbpx

På stadshuset med Postkodlotteriet

I stadshuset delade Postkodlotteriet ut det årliga överskott till ideella organisationer. Huvudtalare under kvällen var fredspristagarna Nadia Murad och Denis Mukwege.

Peace Parks Foundation Sweden får 7 miljoner kronor från Postkodlotteriet! Stor tack till alla lottköpare – med ert viktiga stöd kan vi fortsätta jobba för en hållbar framtid för djur, natur och samhällen i södra Afrika.

57 organisationer får dela på 1 022 669 kronor, som blev det sammanlagda överskottet från Postkodlotteriet förra året.

–  Övertygelsen är att världen blir bättre med starka ideella organisationer. Postkodlotteriet är ett roligt sätt för närmare en miljon kunder att bidra till just det – och samtidigt ha chansen att vinna tillsammans med sina grannar, säger Postkodlotteriets vd Anders Årbrandt.


Charlotte Rydh, generalsekreterare i Giva Sverige, branschorganisationen för närmare 160 insamlingsorganisationer, är tacksam för lottköparnas stöd:

–  Medlen från Postkodlotteriet har stor betydelse eftersom det är verksamhetsbidrag – dvs inte öronmärkt. Det visar på förtroende för de ideella organisationernas kapacitet och förmåga att stärka och utveckla det viktigaste eller göra nya satsningar. Mycket av pengarna från andra håll är projektfinansiering – styrt till speciella ändamål – vilket inte är en grund för långsiktighet eller bidrar till att stärka civilsamhällets potential.

Postkodlotteriet startade i Sverige för 15 år sedan, 2005, och har sedan dess fördelat mer än elva miljarder kronor till ideella organisationer. Lotteriet finns i ytterligare fyra länder – Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Norge. Tillsammans är lotterierna världens näst största givarorganisation till ideella organisationer, endast slagna av Bill & Melinda Gates stiftelse.

Sedan den allra första starten av Postkodlotteriet i Nederländerna 1989 har mer än 100 miljarder kronor fördelats till hundratals ideella organisationer som gjort skillnad i Sverige och resten av världen.